Reafirmând convingerea că această consultare ar fi un obstacol în lupta contra grupării Stat Islamic (SI) şi pentru "stabilizarea zonelor eliberate", Washingtonul îşi exprimă clar dezacordul, după votul de vineri seara din Parlamentul kurd irakian în favoarea organizării referendumului.

"Chemăm guvernul regional kurd să renunţe la referendum, să înceapă un dialog serios cu Bagdadul", declară administraţia americană într-un comunicat în care subliniază disponibilitatea permanentă a SUA de a înlesni discuţiile dintre cele două părţi.

Liderii irakieni consideră iniţiativa referendumului contrară Constituţiei.

Această potenţială consultare îngrijorează de asemenea puternic ţările vecine, precum Turcia sau Iranul, care se tem că va încuraja aspiraţiile separatiste ale minorităţilor lor kurde.

Parlamentul din Kurdistanul irakian a aprobat vineri seara organizarea pe 25 septembrie a referendumului asupra independenţei acestei regiuni autonome din Irak, în absenţa opoziţiei care chemase la boicotarea sesiunii parlamentare, prima din ultimii doi ani.

Vicepreşedintele Parlamentului Kurdistanului, Jaafar Aimenky, care prezida şedinţa, a anunţat că referendumul va fi organizat la data prevăzută, în urma "unui vot cu unanimitatea celor 65 de deputaţi prezenţi".

În cursul săptămânii, marţi, Parlamentul federal irakian a anunţat că a votat împotriva organizării referendumului privind independenţa, prevăzut să aibă loc pe 25 septembrie în Kurdistanul iranian, provocând imediat retragerea în semn de protest a membrilor săi kurzi.

Acest vot, a precizat preşedintele parlamentului, Salim Al-Joubouri, ''îi impune premierului să ia toate măsurile necesare pentru a apăra unitatea Irakului şi să înceapă un dialog serios'' cu autorităţile regiunii autonome, situată în nordul ţării.Oficialii kurzi susţin că o victorie a taberei "Da" nu va conduce la anunţarea imediată a independenţei, ci le va permite să lanseze — de pe o poziţie întărită — noi negocieri cu guvernul de la Bagdad.