Reuniunea, care va avea loc la propunerea Statelor Unite, se va desfăşura în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York.

Scopul reuniunii "este de a discuta modalităţile prin care Consiliul de Securitate poate îmbunătăţi punerea în aplicare a rezoluţiilor adoptate, cu scopul de a împiedica proliferarea celor mai periculoase arme din lume", se arată într-un document SUA referitor la reuniune, care face referire la "cei mai periculoşi actori la nivel mondial".

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni în unanimitate şi la iniţiativa SUA cea de-a opta rezoluţie privind sancţiuni împotriva Coreei de Nord, care interzice exporturile de textile nord-coreene şi reduce aprovizionarea sa cu petrol, ca măsuri la testul nuclear realizat de Phenian pe 3 septembrie.

Reuniunea de joi se va desfăşura la nivel ministerial şi vizează să sublinieze unitatea existentă la nivel mondial împotriva regimului nord-coreean, au explicat diplomaţi.

Vineri, Coreea de Nord a efectuat un nou tir cu rachetă împotriva Japoniei, ca răspuns la sancţiunile recente ale ONU, denunţat de Consiliul de Securitate ca fiind "extrem de provocator".