Postul de televiziune KXLY a relatat — în baza declaraţiilor unor elevi — că persoana care a deschis focul este şi el elev al acestei şcoli.Potrivit postului de televiziune KREM, care îl citează pe un purtător de cuvânt al pompierilor, Brian Schaeffer, un licean a fost ucis.

Conducerea spitalului Sacred Heart din Spokane a confirmat, la rândul ei, că alţi trei elevi au fost spitalizaţi şi se află în stare stabilă.

Poliţia din Spokane, o localitate situată la cinci ore de mers cu maşina la est de Seattle, a indicat că un suspect a fost arestat.

"Tirul de focuri la liceul Freeman din această dimineaţă ne frânge inimile", a comentat guvernatorul statului Washington, Jay Inslee, într-un comunicat.

Incidentul armat a avut loc în jurul orei locale 10:00 (17:00 GMT) la liceul Freeman High din Rockford, lângă Spokane. Şcolile învecinate şi liceul Freeman au fost închise până la intervenţia poliţiei şi a echipelor medicale. Ulterior poliţia din Spokane a indicat pe Twitter că şcolile din districtul Freeman s-au închis din cauza "unor focuri de armă" şi că "mai mulţi agenţi şi personal medical se află la faţa locului". Poliţiştii au examinat liceul "bucată cu bucată, etaj după etaj", a adăugat biroul şerifului din micul oraş Spokane pe Twitter.

Elevii intervievaţi de postul local KXLY au declarat că şcoala lor a fost închisă şi a durat aproximativ treizeci de minute în timpul cărora copiii şi profesorii trebuiau să se ascundă şi să rămână tăcuţi.

Într-o şcoală mică ca Freeman unde "toţi se cunosc", spune unul dintre elevi, potrivit căruia presupusul trăgător "nu a făcut niciodată nimănui vreun rău". El mai spune că acesta avea un diferend cu liceanul care a fost ucis, dar că nu este sigur că l-a vizat în mod expres.