Martin Schulz, care, deşi este considerat un orator mai bun decât Angela Merkel, nu a reuşit să se impună în faţa cancelarei la unica dezbatere televizată organizată în actuala campanie, la 3 septembrie, a provocat-o pe rivala sa la un nou duel, într-o scrisoare în care a susţinut că prima întâlnire nu a fost suficientă pentru a aborda mai multe probleme-cheie.

Uniunea Creştin-Democrată a Angelei Merkel a respins propunerea, un oficial al partidului afirmând că şefei guvernului "i-a făcut plăcere să ia parte la un duel televizat, formatul a funcţionat bine şi (Merkel) doreşte să rămână aşa".

Liderul social-democrat a explicat în scrisoare că la dezbaterea din 3 septembrie nu s-a răspuns la întrebările alegătorilor despre economia digitală, viitorul pieţei muncii, pensii şi educaţie.

Un sondaj realizat de Infratest Dimap pentru postul tv ARD după duelul de la începutul lui septembrie a indicat că prestaţia Angelei Merkel a fost percepută ca fiind mai convingătoare de 55% dintre alegători, faţă de 35% câţi s-au pronunţat în favoarea lui Schulz.