Preşedintele parlamentului, Salim Al-Joubouri, a estimat că votul forului legislativ de la Bagdad vizează menţinerea ''unităţii teritoriului şi a poporului irakian''.

Acest vot, a precizat Al-Joubouri, ''îi impune premierului să ia toate măsurile necesare pentru a apăra unitatea Irakului şi să înceapă un dialog serios'' cu autorităţile regiunii autonome, situată în nordul ţării.

''Parlamentarii kurzi au părăsit sesiunea, dar decizia de a respinge referendumul a fost votată de către o majoritate'', a declarat la rândul său un parlamentar, Mohammed Al-Karbouli, citat de Reuters.

Bagdadul şi premierul irakian Haider Al-Abadi au repetat mereu în ultimele luni că această consultare este contrară Constituţiei.

Referendumul, chiar dacă nu are caracter constrângător, a provocat de asemenea opoziţie din partea Washingtonului, a capitalelor europene şi mai ales a Turciei şi Iranului, ţări vecine cu Irakul, care se tem că un astfel de proces ar putea atrage aspiraţii separatiste pentru minorităţile kurde de pe teritoriul lor.