Ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord, expansiunea terorismului islamist şi visele miltiare ale Rusiei de a-şi reclădi prestigiul sovietic în fosta regiune a URSS-ului sunt cele trei mari probe de foc care pot afecta lumea pe durata unei generaţii, a avertizat şeful NATO, potrivit publicaţiei Newsweek.

Toate aceste pericole sunt cu atât mai complicate, cu cât au loc „în acelaşi timp”. „Avem proliferarea armelor de distrugere în masă în Coreea de Nord, avem terorişti, avem instabilitate şi avem o Rusie mult mai agresivă. Este o lume mult mai periculoasă”, a afirmat Jens Stoltenberg în cadrul unei vizite făcute trupelor britanice staţionate în Estonia.

Oficialul a adus în discuţie şi Zapad 2017, cel mai mare exerciţiu al Rusiei de la sfârşitul Războiului Rece, care va debuta joi, 14 septembrie. Secretarul general al NATO a reluat mesajul îngrijorător cu referire la numărul real de trupe militare pe care Rusia îl va desfăşura la graniţa baltică a Alianţei Nord-Atlantice.

„Rusia a spus că vor fi sub 13.000. Ne-au informat la consiliul NATO-Rusia în urmă cu câteva săptămâni. Informaţia ne-a fost utilă, dar când Rusia zice că vor fi mai puţin 13.000 de trupe, nu întotdeauna să devodeşte să fie aşa. Am văzut acest lucru la Zapad 2009 şi 2013. Au participat mult mai multe trupe”, a subliniat Stoltenberg.

Experţi NATO estimează o mobilizare de peste 100.000 de soldaţi, după cum indică pregătirile de transport ale Rusiei.