"Ne vom consolida contribuţia în lupta împotriva Daesh (acronimul arab pentru Statul Islamic) şi ne vom executa rolul-cheie în cadrul coaliţiei internaţionale" conduse de SUA, a declarat Michael Fallon. "Aceste trupe suplimentare vor sprijin operaţiunile care ne vor aduce mai aproape de înfrângerea Daesh", a adăugat el.

Acest contingent de 44 de militari din cadrul corpului Royal Engineers va fi desfăşurat pentru şase luni la baza aeriană Al-Asad în provincia Al-Anbar, în vestul Irakului, inclusiv pentru construirea de infrastructură (cazărmi, birouri ...).

Desfăşurarea lor va ridica la peste 300 numărul soldaţilor britanici prezenţi la această bază şi aproximativ la 600 al numărului total al militarilor britanici în Irak.

La baza Al-Asad se află deja sute de consilieri militari americani, precum şi soldaţi irakieni şi danezi.

Provincia Al-Anbar, unde populaţia este în majoritate sunnită, se învecinează cu Siria, Iordania şi Arabia Saudită.

În 2016, armata a cucerit de la Statul Islamic cele două mari oraşe din provincie, Ramadi şi Fallujah, dar securitatea rămâne precară. Jihadiştii sunt în continuare prezenţi şi deţin mai multe zone de-a lungul graniţei siriene, în special regiunea deşertică Al-Qa'im.

Forţele irakiene au anunţat joi preluarea controlului asupra Tal Afar şi a întregii provincii nordice Ninive, de unde i-au alungat pe jihadişti.

Statul Islamic, care ocupase aproape o treime din Irak în 2014, nu deţine decât un oraş la nord de Bagdad şi trei localităţi din deşertul de la frontiera cu Siria, sau 10% din ţară, potrivit coaliţiei.