Anunţul a fost făcut duminică de către primarul oraşului Chicago, Rahm Emanuel. Termenul oraş-sanctuar nu are o definiţie oficială. Este vorba de municipalităţi unde autorităţile locale refuză cooperarea cu cele federale în acţiunile împotriva imigranţilor ilegali. Unele oraşe eliberează pentru aceştia acte de identitate valabile pe plan local.

Acest anunţ vine la mai puţin de două săptămâni după ce Jeff Sessions, procurorul general al SUA, a declarat că Departamentul de Justiţie va bloca anumite finanţări pentru oraşele sanctuar, cu excepţia cazului în care administraţiile locale vor permite accesul nelimitat pentru autorităţile de imigrare în închisorile locale şi cu condiţia de a notifica cu 48 de ore înainte de eliberarea oricărei persoane ce încalcă normele de imigrare.

”Chicago nu va permite ca ofiţerii de poliţie să devină pioni în dezbateri politice. Chicago nu va permite ca drepturile locuitorilor să fie înstrăinate şi să le fie violate drepturile fundamentale. Şi Chicago nu va renunţa niciodată la renumele de oraş primitor”, a adeclarat Emanuel într-o conferinţă de presă.

Rahm Emanuel a adăugat că procesul ar împiedica Administraţia Trump să stabilească un precedent periculos, care ar putea fi folosit şi pentru blocarea altor fonduri.