Noua instituţie, care va viza miniştri, deputaţi şi primari, face parte dintr-o reformă a codului de procedură penală, menită, conform promotorilor săi, să evite împotmolirea procedurilor în justiţie.

Bulgaria şi România, membre ale Uniunii Europene din 2007, sunt supuse unei supravegheri întărite a Comisiei Europene în materie de luptă anticorupţie, prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), Bruxellesul criticând adesea progresele insuficiente.

În cel mai recent raport din ianuarie, Comisia Europeană a solicitat Bulgariei „modificări ale codului de procedură penală şi codului penal, pentru a ameliora cadrul juridic al urmăririlor în justiţie în dosarele de corupţie la nivel înalt şi de forme grave de criminalitate organizată”, scrie Agerpres.

Crearea unui tribunal specializat a făcut însă obiectul unor critici puternice din partea Uniunii Judecătorilor bulgari, a unor ONG-uri şi a unor mici partide de dreapta, care au invocat „pericolul” transformării acestuia într-un „tribunal extraordinar ale cărui verdicte să fie motivate politic”. Criticii mai susţin că înfiinţarea noii instituţii vizează „să ascundă problema centrală: absenţa investigaţiilor eficace şi a acuzaţiilor susţinute de probe solide”.

Parlamentul urmează să voteze în toamnă cu privire la înfiinţarea, la recomandarea Bruxellesului, a unui organ specializat care să centralizeze mijloacele luptei anticorupţie, în prezent dispersate între mai multe instanţe puţin eficiente.

Două proiecte de lege în acest sens au eşuat în parlament în ultimii ani. Conform raportului Comisiei, „o nouă instituţie de luptă anticorupţie în acelaşi timp eficace şi responsabilă pentru acţiunile sale va fi un test decisiv pentru determinarea Bulgariei” de a elimina acest flagel.

Potrivit organizaţiei Transparency International, Bulgaria rămâne statul membru al UE în care percepţia asupra corupţiei este cea mai acută.

Viitorul raport MCV al Comisiei Europene este aşteptat în decembrie, în ajunul preluării de către Bulgaria a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2018.