Administraţia lui Trump urmează să facă public vineri un plan pentru a pune capăt acestor scurgeri de informaţii, având în vedere că natura, amploarea şi rapiditatea cu care acestea se produc sunt fără precedent în istoria modernă a preşedinţiei americane.

Ministrul justiţiei, Jeff Sessions, şi directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii, Dan Coats, vor susţine o conferinţă de presă pentru a aborda subiectul "scurgerilor de material clasificat care ameninţă securitatea naţională".

Printr-o coincidenţă, conferinţa are loc după una dintre cele mai spectaculoase scurgeri documente, obţinute de Washington Post: transcrierea convorbirilor telefonice ale preşedintelui american cu omologul său mexican Enrique Pena Nieto şi cu premierul australian Malcolm Turnbull.

Aceste documente oferă o perspectivă inedită, la doar şase luni după ce au avut loc aceste convorbiri, asupra adevăratei naturi a relaţiei dintre Trump şi cei doi lideri. Suntem departe de tonul diplomatic al rapoartelor oficiale care au fost publicate în urma respectivelor conversaţii.

Donald Trump îi cere lui Enrique Pena Nieto să înceteze să mai spună în public că Mexicul nu va plăti construcţia zidului de la frontiera dintre cele două ţări promis de miliardarul american în timpul campaniei sale.

Preşedintele american nu este departe de a se ruga de omologul său mexican în cursul acestei discuţii telefonice. "Trebuie să obţin ca Mexicul să plătească zidul. Trebuie să fac asta", spune Trump. "Vorbesc despre asta de doi ani", a spus el la 27 ianuarie.

La celălalt capăt, preşedintele mexican respinge aceste cerinţe, explicând că aceasta este o problemă "legată de demnitatea Mexicului şi de mândria naţională" a ţării sale.

Cu prim-ministrul australian lucrurile merg şi mai rău. "M-am săturat de toate astea", spune Trump, după un schimb aprins de declaraţii. "Am avut discuţii de genul acesta pe parcursul întregii zile şi asta este cea mai neplăcută din întreaga zi", adaugă el.

Cu Vladimir "Putin a fost o discuţie plăcută", a spus în continuare Trump, despre o convorbire telefonică avută cu preşedintele rus.

Deşi preşedintele american nu a reacţionat încă la cele mai recente scurgeri, el s-a pronunţat deseori împotriva "scurgerilor ilegale" şi chiar l-a criticat în public pe ministrul justiţiei, "foarte slab" în acest dosar.

El l-a numit pe generalul de marină în rezervă John Kelly în postul strategic de şef de cabinet la Casa Albe pentru a încerca să restabilească ordinea într-o administraţie în care conflictele intestine se răspândesc aproape zilnic în ziare.

Scurgerile de informaţii reprezintă o practică curentă la Washington, presa trăieşte, politicienii se servesc de ele şi toată lumea beneficiază.

Dar scurgerea fără precedent de transcrieri ale convorbirilor cu înalţi lideri străini a făcut să sune alarma chiar şi printre adversarii fermi ai lui Trump, care subliniază faptul că s-a mers prea departe.

"A face să se scurgă transcrieri ale unei convorbiri telefonice prezidenţiale cu un conducător străin este fără precedent, şocant şi periculos", scrie în The Atlantic David Frum, unul din autorii de discursuri ai lui George W.Bush.

"Este vital ca preşedintele să poată vorbi confidenţial şi încă mai important este ca liderii străini să poată să răspundă cu încredere", a subliniat el, adăugând că niciun lider nu va îndrăzni să vorbească dacă se teme să descopere afirmaţiile sale în presă.

Oricare ar fi "motivele pentru scurgerile de informaţii, aceasta este periculos pentru politica noastră externă", consideră şi John Kirby, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane sub preşedinţia lui Barack Obama.