„Respingem aplicarea de către Uniunea Europeană a unor standarde duble contra oricărei ţări şi din păcate putem vedea folosirea masivă de către Comisia Europeană a unor standarde duble în cazul Poloniei. Acest lucru este inacceptabil”, a spus şeful diplomaţiei ungare, în conferinţa de presă de la finalul unei reuniuni ministeriale a Grupului de la Vişegrad (V4, format din Republica Cehă, Polonia, Ungaria şi Slovacia), desfăşurată joi la Budapesta.

Comisia Europeană a afirmat joi că guvernul polonez nu a anunţat „nicio măsură concretă” pentru a schimba controversatele sale reforme judiciare, în ciuda ameninţărilor cu sancţiuni ale Bruxellesului.

La 26 iulie, executivul UE a anunţat că lansează o acţiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele din sistemul său judiciar şi că Varşovia are la dispoziţie o lună pentru a pune capăt „ameninţării sistemice„ pentru statul de drept şi a „informa Comisia despre măsurile luate”. Actul normativ care a determinat acţiunea juridică a CE contra Poloniei conferă ministrului justiţiei puterea de a numi şi destitui preşedinţii tribunalelor de drept comun.

În opinia lui Szijjarto, care a reafirmat că Budapesta nu va sprijini nicio măsură a Bruxelles-ului care ar afecta Polonia, instituţiile UE ar trebui să-şi concentreze activitatea pe dosarele cu adevărat importante, precum situaţia securităţii care „nu a fost niciodată atât de rea”.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei ungare a menţionat că, în contexul în care UE se confruntă cu o „oboseală a extinderii”, Grupul de la Vişegrad este angajat faţă de continuarea integrării europene şi accelerarea acestui proces cu privire la Balcanii Occidentali.

El şi-a exprimat speranţa că numărul statelor membre ale UE va creşte şi a adăugat că respinge „declaraţia preşedintelui Comisiei Europene conform căreia nu va avea loc nicio extindere a blocului comunitar în următorii cinci ani”.