Îmbrăcaţi în veşminte de pânză albă, pelerinii vor rămâne pe Muntele Arafat din zori până la amurg, petrecându-şi ziua rugându-se şi recitând din Coran.Hainele albe ale pelerinilor simbolizează egalitatea, unitatea religioasă şi dorinţa reînnoirii spirituale.

Se crede că Muntele Arafat este locul unde profetul Mohamed a ţinut predica sa finală în urmă cu aproximativ 14 secole. Potrivit DPA, au fost asigurate măsuri de securitate sporite pentru pelerinajul care a început miercuri, fiind mobilizaţi 100.000 de agenţi de securitate.

Pelerinii se vor îndrepta apoi spre zona din apropiere Muzdalifah, unde vor strânge pietre, pe care le vor folosi într-un străvechi ritual de alungare a diavolului, în valea deşertică Mina, la circa 7 kilometri nord-est de Mecca.Mecca este cel mai sfânt loc al Islamului, unde musulmanii merg în fiecare an pentru pelerinajul Hajj.

Credincioşii musulmani trebuie să participe la Hajj, unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului, cel puţin o dată în timpul vieţii, cu condiţia să aibă o stare de sănătate care să le permită acest lucru şi să dispună de mijloacele financiare necesare.