Bacteriile care trăiesc în intestinele umane au o influenţă bizară asupra străii emoţionale şi depresiei, dar până acum a fost neclar cum aceste bacterii controlează de la distanţă creierul. Noul studiu sugerează că bacteriile afectează microARN-urile - molecule care menţin stabilitatea celulelor prin controlarea producţiei de proteine - în regiuni ale creierului implicate în controlarea anxietăţii, scrie Science News.

Descoperirea a fost publicată recent în jurnalul Microbiome şi poate ajuta savanţii să elaboreze noi tratamente pentru unele probleme de sănătate mintală.

Gerard Clarke, co-autor al acestui studiu, împreună cu colegii săi, au comparat şoareci normali, ale căror tract gastro-intestinal conţinea bacterii cu şoareci crescuţi în mediul steril, ale căror intestine nu conţineau microbi. Cercetătorii au descoperit astfel că în regiuni ale creierului implicate în controlarea anxietăţii - corpul amigdalian şi cortexul prefrontal - şoarecii fără microbi aveau o supraabundenţă de undle tipuri de microARN şi o lipsă de alte molecule, comparativ cu şoarecii normali. După ce savanţii au expus şoarecii sterili la microbi, nivelul de microARN al acestor rozătoare s-a echilibrat.

Încă nu se ştie cu exactitate cum se efectuează această legătură, savanţii sugerează că microbii transmit semnale prin nervul vag sau bacteriile digeră produse secundare moleculare care provoacă o reacţie a sistemului imunitar de a produce chimicale care la rândul lor cauzează ca sistemul nervos să producă mai mult sau mai puţin acel tip de microARN.