"Este doar o măsura de precauţie", a subliniat într-un comunicat şeful pompierilor din comitatul care include, de asemenea, oraşul Houston, inundat în mare parte în urma trecerii furtunii Harvey.

Arkema a avertizat asupra unei "reacţii posibile a unora dintre substanţele chimice prezente în uzină. În mod potenţial, reacţia chimică ar putea provoca un incendiu ce ar putea produce o cantitate mare de fum negru", precizează autorităţilor locale într-un comunicat.

Uzina din Crosby produce peroxizi organici, un compus utilizat la fabricarea materialelor plastice.

Într-un comunicat, Arkema a indicat că a trebuit să evacueze o mică echipă care rămăsese la Crosby marţi după-amiază, situaţia devenind prea periculoasă.

"La ora actuală, deşi nu credem că există vreun pericol imediat, posibilitatea unei reacţii chimice care să ducă la un incendiu şi/sau explozie este reală", subliniază compania.

Produsele chimice stocate aici ar trebui refrigerate, dar electricitatea a fost întreruptă de ploile torenţiale, iar generatoarele de urgenţă nu au mai funcţionat, fiind inundate.

Substanţele periculoase au fost transferate în hangare pentru a fi depuse în containere refrigerate cu ajutorul unor motoare diesel, dar creşterea nivelului apei nu a făcut posibilă pornirea motoarelor, a explicat Arkema.