La ora 06:02, guvernul nipon a emis o avertizare pentru cetăţeni, în care aceştia erau informaţi că o rachetă balistică a fost lansată şi erau sfătuiţi să adăpostească într-o clădire solidă sau într-un beci.

Racheta Coreei de Nord s-a aflat deasupra Japoniei preţ de doar două minute (între 06:05 şi 06:07), potrivit televiziunii nipone NHK. Însă în scenariul în care Coreea ar fi lansat racheta cu intenţia de a lovi Japonia, ar exista doar 3 minute între momentul primei alerte şi momentul impactului. Această fereastră de timp ar fi mult prea mică pentru ca oamenii să aibă timp să se adăpostească.

Acesta este şi motivul pentru care măsurile defensive au devenit pioritare pentru Japonia. În momentul de faţă, japonezii au la dispoziţie două sisteme de apărare antirachetă.

Sistemul Aegis este creat pentru interceptarea timpurie a rachetelor, la scurt timp după lansare, în timpul zborului. Apoi există bateriile antirachetă Patriot (PAC-3), care pot fi utilizate pentru doborârea rachetelor, în timp ce acestea coboară pentru a lovi ţinta.

Ambele sisteme de apărare au lipsurile lor: Aegis este poziţionat pe nave, aşa că acestea ar trebui să se afle la locul potrivit pentru a reuşi să intercepteze cu succes o rachetă, în timp ce sistemul Patriot nu este eficient pentru apărarea unui terioriu mai mare, ci doar în cazul în care ţinta rachetei ar fi deja cunoscută cu aproximaţie.