Austria, Bulgaria, Germania, Spania, Franţa, Republica Moldova, Macedonia şi Slovacia sunt vizate, în acelaşi interval de timp, de o avertizare cod portocaliu de temperaturi ridicate.

Şi România este sub cod roşu, vineri şi sâmbătă, în jumatatea de vest, în estul regiunii fiind în vigoare un cod portocaliu de caniculă. Sunt anunţate temperaturi de până la 42 de grade.

Mai multe judeţe din Ungaria se confruntă, începând de marţi dimineaţă, cu un cod roşu de caniculă. Acestea sunt Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok şi Békés. În restul ţării este în vigoare o avertizare cod portocaliu de caniculă. Autorităţile ungare au anunţat că este de aşteptat ca situaţia să se permanentizeze în prima decadă a lunii august.

Prima săptămână din august aduce temperaturi foarte ridicate şi în Italia. În regiunile Lazio, Emilia Romagna, Sardinia, Basilicata şi Puglia temperaturile vor depăşi 40 de grade.

În intervalul 1-4 august sunt anunţate temperaturi extreme şi în Serbia, unde meteorologii au instituit cod roşu de caniculă. Avertizare de caniculă este până pe 7 august şi în Muntenegru.