''El are de ce să se teamă'', a declarat joi Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator naţionalist PiS (la putere în Polonia) şi fratele geamăn al preşedintelui defunct, pentru site-ul ultracatolic radiomaryja.pl.

Kaczynski a aruncat de mai multe ori ''responsabilitatea politică'' în acest caz asupra lui Donald Tusk, fost prim-ministru şi rivalul său dintotdeauna.

În urmă cu cincisprezece zile, într-o diatribă violentă în parlament, liderul conservator i-a acuzat pe deputaţii opoziţiei că ''l-au distrus, l-au asasinat'' pe fratele său geamăn Lech Kaczynski. ''Nu vă ştergeţi mutrele de trădători cu numele fratelui meu de sfântă amintire! Voi l-aţi distrus, l-aţi asasinat! Sunteţi nişte canalii!'', a declarat Kaczynski în cadrul unei dezbateri privind reforma sistemului judiciar, susţinută de către PiS.

Întrebat de către jurnalişti în faţa intrării la parchet, Tusk a afirmat ''că ceea ce Jaroslaw Kaczynski a spus în parlament, într-un paroxism de mânie şi furie, arată clar care sunt intenţiile'' convocării sale.

''Tusk este în prezent ţinta politică a PiS şi a parchetului, care nu ascunde chiar faptul că îndeplineşte o comandă politică. Aceasta se înscrie într-un scenariu de anchete succesive la adresa sa'', a declarat Grzegorz Schetyna, preşedintele partidului de opoziţie Platforma Civică (centrist).

Procurorii l-au convocat pe Tusk ''în cadrul anchetei referitoare la neglijenţele funcţionarilor statului'' la autopsia victimelor catastrofei, în care şi-au pierdut viaţa în Rusia preşedintele Lech Kaczynski şi alte 95 de persoane, a explicat parchetul în momentul convocării.