Potrivit unui comunicat difuzat luni de către Ministerul italian de Interne, bărbatul a salutat atacul din 2015 de la Muzeul Bardo din Tunisia, soldat cu peste 20 de morţi, considerându-l ''un răspuns legitim'' la loviturile aeriene occidentale împotriva unor ţări musulmane.

El a susţinut, de asemenea, ''că nu va avea nici o dificultate să intre în Statul Vatican să comită acte violente sau să otrăvească reţeaua de apă a Romei'', şi s-a asociat cu un deţinut tunisian pentru a răspândi propaganda grupării Statul Islamic în rândul deţinuţilor.

Într-un comunicat separat, poliţia din Roma a indicat faptul că marocanul se numeşte Noureddine Laaraj şi că împreună cu colegul său tunisian l-au bătut pe un alt deţinut, cu scaune şi mături, deoarece acesta s-a plâns de zgomotul făcut de musulmanii care se roagă.

Laaraj a fost trimis la închisoare pentru infracţiuni legate de droguri, potrivit poliţiei.

DPA precizează că, după atacurile teroriste din ianuarie 2015 împotriva Charlie Hebdo din Paris, Italia a adoptat o legislaţie aspră, ce permite expulzarea rapidă a cetăţenilor străini suspectaţi de tendinţe teroriste.Ministrul italian de interne, Marco Minniti, consideră că procedura permite menţinerea ţării în siguranţă. Spre deosebire de Germania, Franţa, Belgia, Marea Britanie şi Spania, Italia a fost ferită de atacuri teroriste în ultimii ani.