Tribunalul districtual din Hamburg l-a găsit pe olandez vinovat de tulburarea liniştii publice, vătămare corporală cu circumstanţe agravante, cu referire în special la agresarea unui poliţist, şi opunere la arestare.

În seara zilei de 6 iulie, inculpatul a aruncat două sticle asupra unui poliţist, în cartierul Schanzenviertel, şi apoi a opus rezistenţă la arestare, aşezându-se în poziţie fetală şi încordându-şi muşchii.

Procurorii ceruseră condamnarea tânărului la 1 an şi 9 luni de închisoare, în timp ce avocatul inculpatului solicitase achitarea acestuia.

Anunţarea verdictului a provocat o reacţie de şoc în rândul celor aproximativ 40 de persoane prezente în sala de judecată.

Zeci de mii de protestatari s-au reunit la Hamburg pentru a demonstra împotriva capitalismului şi a globalizării, înaintea summitului G20 de pe 7-8 iulie, care a adus laolaltă lideri precum preşedintele american Donald Trump şi şeful statului rus, Vladimir Putin.

Jafurile, incendierile şi ciocnirile violente între extremişti de stânga şi poliţie au obligat-o pe Angela Merkel, şefa guvernului federal, să-şi apere decizia de organizare a summitului în acest oraş-port.

La începutul lunii august, poliţia germană a anunţat că desfăşura anchete cu privire la 162 de persoane acuzate de tulburarea ordinii publice, vătămare corporală, opunere la arestare şi daune aduse proprietăţii private în timpul acestor demonstraţii.