Incidentul s-a produs în timpul recentului turneu al vicepreşedintelui american în Columbia, Argentina, Chile şi Panama, fără să se cunoască deocamdată în ce ţara anume s-au consumat faptele.

Potrivit canalului de televiziune NBC, Mike Pence a avut acces la înregistrări ale unor camere de supraveghere în care se putea vedea cum membri ai acestei unităţi militare aduc femei într-un spaţiu securizat.

Într-o intervenţie la acelaşi post de televiziune, responsabili americani au explicat totuşi că, în acest moment, nu există indicii că aceste femei erau prostituate.

„Suntem la curent cu incidentul şi acesta face în prezent obiectul unei anchete", a declarat joi pentru AFP maiorul Adrian Rankine-Galloway, un purtător de cuvânt al Pentagonului. „Confirmăm că persoanele în cauză au fost reîncadrate în forţele armate", a adăugat el.

Acesta este cel mai recent scandal care vizează responsabili însărcinaţi cu protecţia primilor oameni în stat din SUA în cursul unor misiuni în America Latină. În 2015, doi reprezentanţi ai Agenţiei antidrog americane (DEA) au fost surprinşi pe cale să participe la orgii cu prostituate în Columbia. Acum trei ani, agenţi Secret Service au primit, de asemenea, prostituate în Columbia, în timp ce alţi agenţi au fost depistaţi în stare de ebrietate în Olanda.

Potrivit NBC, persoanele implicate în actualul incident sunt toate de rang înalt, dintre care una activează în cadrul armatei aerului.

În 2015, Ministerul Justiţiei a emis un avertisment sever angajaţilor săi, subliniind că nu trebuie să solicite sub nicio formă prostituate, chiar dacă sunt în misiuni în ţări în care această practică este autorizată.

Fostul ministru al justiţiei Eric Holder a explicat că plătirea unor prostituate „ameninţă inima misiunii" ministerului, deoarece poate duce la extorcare sau şantaj şi sprijinirea traficului de fiinţe umane.