Înlăturată de la putere în 2014, Yingluck Shinawatra riscă până la 10 ani de închisoare dacă este găsită vinovată.

Fostul ministru al comerţului din mandatul său, Boonsong Teriyapirom, a fost condamnat deja vineri la 42 de ani de închisoare într-un dosar conex.

''Ea nu mai este aici... A plecat de miercuri'', a declarat pentru AFP un responsabil al partidului său Puea Thai, sub rezerva anonimatului. Zvonuri de tot felul au circulat toată ziua despre modul cum Yingluck Shinawatra, mamă a unui adolescent, ar fi fugit din ţară, destinaţia cea mai frecvent evocată fiind Singapore.

Ea se alătură astfel fratelui său Thaksin Shinawatra, fost premier al Thailandei care a luat calea exilului în 2008 după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie într-un proces pe care el l-a denunţat ca fiind unul politic.

Potrivit Reuters, Curtea Supremă a emis un mandat de arestare după ce Yingluck Shinawatra nu s-a prezentat vineri în instanţă şi a amânat anunţarea verdictului în cazul ei pentru data de 27 septembrie.

Yingluck Shinawatra avea interdicţie de călătorie în străinătate de la începerea procesului său în 2015 şi a asistat anterior la audieri. Curtea a confiscat suma de 30 milioane de baht (900.000 de dolari) pe care ea îi dăduse pentru eliberarea sa pe cauţiune.

Sute de susţinători ai fostei şefe de guvern s-au strâns vineri în faţa Curţii Supreme, unde au fost desfăşuraţi circa 4.000 de poliţişti. Unii aveau trandafiri, iar alţii mănuşi albe pe care era scris cuvântul ''love''.

De la începutul lunii august, menţionează AFP, Yingluck Shinawatra a denunţat procesul ''politic'' declanşat împotriva sa de către juntă, pe care ea o acuză că vrea să înlăture de pe scena politică influenţa familiei Shinawatra, care a câştigat toate scrutinele naţionale din 2001.

Procesul are de fapt o puternică dimensiune simbolică într-o ţară profund divizată între cei care sunt pro şi cei care sunt anti-Shinawatra, Cămăşile Roşii împotriva Cămăşilor Galbene, culorile utilizate de către cele două tabere.

În centrul procesului se află achiziţionarea de către guvernul condus de Yingluck Shinawatra a orezului de la fermieri la un preţ mai mare decât cel al pieţei, potrivit Reuters cu până la 50 % mai mare, ceea ce a făcut ca Thailanda să rămână cu stocuri uriaşe de orez, iar pierderile au ajuns la 8 miliarde de dolari.

Pe tot parcursul procesului său, Yingluck Shinawatra, urmaşă a unei familii bogate din nordul ţării, a apărat acest program, considerându-l un ajutor necesar pentru a-i susţine pe cultivatorii de orez săraci, care, de-a lungul istoriei, au primit un ajutor mic din partea guvernului.

Plecarea fostului premier Yingluck Shinawatra în exil marchează sfârşitul dominaţiei familiei Shinawatra pe scena politică thailandeză. ''Este sfârşitul familiei Shinawatra şi a partidului Puea Thai în politică. Cu doi membri ai familiei în exil, familia şi-a pierdut legitimitatea politică'', este de părere politologul Puangthong Pawakapan, citat de AFP.