Potrivit presei române, la protest în faţa Guvernului de la Bucureşti au participat aproxiamtiv 500 de oameni. Manifestanţii au intonat imnul ţării şi au scandat mai multe lozinci. 

Protestatarii şi-au exprimat indignarea faţă de modificările de legislaţie anunţate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Proiectul vizează în special trei legi: cea privind statutul procurorilor şi judecătorilor, legea privind organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, procurorul general al României, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui ţării, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de patru ani, şi nu de trei, ca în prezent.

Anunţul privind modificările la legile Justiţiei a provocat o reacţie şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care a afirmat printr-un comunicat că ele reprezintă un atac asupra statului de drept, dar şi împotriva luptei anticorupţie.

„Propunerile prezentate de ministrul Justiţiei se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenţei şi bunei funcţionări a Justiţiei, precum şi împotriva luptei anticorupţie. Dacă acest amalgam de măsuri va fi asumat de Guvern şi aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate şi justiţia se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului”, se precizează în comunicatul emis de Preşedinţia României.

În urma acestor tensiuni, ministrul Justiţiei a fost chemat de urgenţă la Guvern pentru discuţii cu premierul Mihai Tudose. Ulterior, Tudorel Toader a intrat în concediu, la o zi după ce a prezentat modificările la legile menţionate.