Potrivit datelor oficiale publicate joi de către guvernul britanic, migraţia netă a cetăţenilor Uniunii Europene a scăzut cu 51.000 şi se află la cel mai mic nivel din ultimii trei ani.

Migraţia netă reprezintă diferenţa dintre persoanele care intră şi cele care părăsesc ţara, iar statisticile prezentate sunt în baza datelor strânse până la 1 martie 2017.

Guvernul de la Londra s-a angajat să reducă migraţia netă la mai puţin de 100.000 de persoane, după votul pentru Brexit din luna iunie a anului trecut.

Cifrele oficiului de statistică arată o creştere deosebit de accentuată, de 17.000 de persoane, în cazul plecării cetăţenilor din aşa-numitele ţări UE8 - Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia.

"Aceste date indică faptul că rezultatul referendumului privind UE ar putea influenţa decizia oamenilor de a emigra din Marea Britanie, în special cetăţenii UE8. Este prea devreme să ne dăm seama dacă aceasta este o indicaţie a unei tendinţe pe termen lung", a declarat un purtător de cuvânt al oficiului britanic de statistică.

Potrivit organizaţiei britanice de antreprenoriat Institute of Directors, guvernul britanic nu ar trebui să se bucure la auzul acestor statistici.

"Având în vedere că şomajul este în prezent la cel mai scăzut nivel din istorie (4,5%), fără cei trei milioane de cetăţeni ai UE care locuiesc aici Marea Britanie ar avea un deficit acut de forţă de muncă. Semnele că devine un loc mai puţin atractiv de a trăi şi de a lucra sunt o preocupare", a spus un purtător de cuvânt al organizaţiei patronale.