ONU estimează la circa 25.000 numărul civililor aflaţi în Raqqa, alte câteva zeci de mii părăsind deja oraşul.

''În contextul intensificării bătăliei pentru smulgerea oraşului Raqqa din mâinile Statului Islamic, mii de civili aflaţi în oraş sunt prinşi într-un labirint mortal unde se află sub atac din toate părţile'', a subliniat Donatella Rovera, consilieră pentru situaţii de criză a Amnesty International.

De la intrarea lor în Raqqa, Forţele Democratice Siriene (FDS) — o alianţă arabo-kurdă sprijinită de SUA — au alungat organizaţia jihadistă din peste 60% din oraşul pe care aceasta îl controla începând din 2014.

''FDS şi forţele americane trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a proteja civilii, prin evitarea mai ales a loviturilor arbitrare şi disproporţionate şi prin crearea de căi de ieşire securizate'', a adăugat Rovera.

Începând cu data de 14 august, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a înregistrat moartea a 167 de civili în raidurile coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite. Această coaliţie dă asigurări că ia toate măsurile pentru a se evita victime în rândul civililor, deşi la începutul lui august a recunoscut că este responsabilă pentru moartea a 624 de civili în bombardamentele începute în 2014 în Siria şi Irak.

Unele organizaţii neguvernamentale susţin însă că numărul victimelor civile este mult mai mare.

În afară de loviturile aeriene, civilii din Raqqa se află şi sub ameninţarea focului intens de artilerie asupra sectoarelor dens populate care încă se află sub controlul jihadiştilor. Într-un incident anchetat de Amnesty International, zece obuze au lovit un imobil rezidenţial, ucigând cel puţin 12 persoane, printre care un copil.