Macao, o fostă colonie portugheză, a fost afectat de inundaţii masive, potrivit imaginilor transmise de presa locală, care arată automobile acoperite de ape şi oameni care înoată pe străzi.

Trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 65 de ani, au murit şi alte două persoane sunt date dispărute, a anunţat Guvernul din Macao. Una dintre victime a murit strivită de un zid, a doua a căzut de la etajul al patrulea al unui bloc, iar cea de-a treia, un turist chinez, a fost strivită de un camion.

Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în numeroase zone, iar cazinourile din Macao, inclusiv celebrul Venetian, funcţionează cu ajutorul unor generatoare de rezervă.

Hotelul Grand Lisboa era în continuare privat de electricitate miercuri la ora prânzului. Cazinourile şi restaurantele din acest complex au fost închise, potrivit unui angajat al companiei ce administrează clădirea.

Aprovizionarea cu apă curentă a fost de asemenea limitată, iar o cincime din cursele aeriene au fost anulate.

În Hong Kong, vânturile şi ploile abundente au ţinut la sol sute de avioane şi au determinat închiderea Bursei.Serviciile meteorologice au emis semnalul de alertă de grad 10, nivelul maxim. Acest lucru s-a întâmplat până miercuri doar de trei ori de când fosta colonie britanică a fost retrocedată Chinei, în 1997.

Potrivit autorităţilor, 84 de persoane au fost rănite şi alte 280 s-au refugiat în adăposturi.

În momentul de maximă intensitate a taifunului, valuri uriaşe s-au spart de ţărm şi unele dintre cartiere au fost inundate, apa ajungând până la genunchii trecătorilor.

Vântul, care a suflat cu rafale de peste 207 kilometri pe oră, a smuls schele, a dărâmat macarale şi a spart numeroase geamuri şi vitrine. Circulaţia pe multe străzi a fost întreruptă de copaci prăbuşiţi pe carosabil.

"Eram pe balconul locuinţei mele din satul meu, Yuen Long, când un copac a trecut literalmente zburând prin faţa casei", a relatat Dave Colson, care locuieşte în Yuen Long, o localitate din nord-vestul insulei.

Străzile, de obicei pline de oameni, erau pustii miercuri dimineaţă şi acoperite de crengi de copaci, cu excepţia câtorva temerari care doreau să filmeze taifunul.

Compania aeriană locală Cathay Pacific a anunţat anularea celor mai multe zboruri ale sale prevăzute să decoleze înainte de ora 17:00 (09:00 GMT). Compania Hong Kong Airlines a luat aceeaşi decizie.Potrivit autorităţilor aeroportuare, 420 de zboruri au fost anulate în zorii zilei de miercuri. Autobuzele şi metroul circulă în baza unui program minimal, în timp ce serviciile de transport cu feribotul au fost suspendate.