Donald Trump a exclus luni orice retragere a SUA din Afganistan, deschizând calea pentru trimiterea de soldaţi suplimentari în această ţară.

Într-un discurs pe un ton solemn, preşedintele american nu a oferit nicio cifră sau scadenţă, considerând că ar fi "contraproductiv", dar a subliniat convingerea sa că o retragere rapidă din Afganistan ar crea un vid de care ar profita "teroriştii", atât cei din Al-Qaida, cât şi din gruparea Stat Islamic (SI).

Stoltenberg a amintit că în iunie ţările aliate ale NATO s-au angajat să întărească prezenţa militară a Alianţei în Afganistan. Nici ele nu au anunţat vreo cifră concretă.

''NATO are în prezent peste 12.000 de soldaţi în ţară (dintre care două treimi sunt americani). În ultimele săptămâni, mai mult de 15 naţiuni au promis contribuţii suplimentare pentru misiunea noastră Resolute Support'', a precizat secretarul general al Alianţei.

''Vom continua în special dezvoltarea forţelor speciale, a forţelor aeriene'', a subliniat el, vorbind şi despre 'îmbunătăţirea' organizării acestor trupe. 

La rândul său, preşedintele afgan Ashraf Ghani, a salutat marţi ''angajamentul durabil'' al SUA în Afganistan, ca reacţie la acest anunţ al preşedintelui american.

Această decizie de a renunţa la orice retragere rapidă ''arată un angajament durabil al acestui partener fondator în acest conflict internaţional'', a subliniat preşedinţia afgană într-un comunicat postat pe reţelele sociale. ''Sunt recunoscător preşedintelui Trump şi americanilor pentru această confirmare de sprijin al eforturilor noastre de a atinge autonomia şi luptei comune pentru eliberarea regiunii de ameninţarea terorismului. (...) Alianţa dintre SUA şi Afganistan este mai puternică decât oricând în obiectivul ei de a pune capăt ameninţării terorismului (...) Întărirea trupelor noastre ar trebui să le dovedească talibanilor şi altora că nu pot obţine o victorie militară'', a spus Ghani — citat de EFE — care a adăugat că pacea continuă să fie ''marea prioritate''.

Totodată, la o zi după anunţul făcut de Trump, talibanii afgani au atenţionat că Afganistanul va deveni un ''cimitir'' pentru SUA dacă acestea nu-şi vor retrage cât de curând trupele.