"Dacă societatea însăşi va pune la punct un sistem de filtre morale şi etice, va fi corect să reducem, dacă nu chiar să excludem — dar ar fi mai bine să excludem — influenţa statului în acest proces", a declarat Vladimir Putin, în timpul unui forum al tineretului rus în Crimeea.

"Ceea ce legea interzice, trebuie interzis peste tot, în internet, la televiziune sau în alte mass-media", a nuanţat totuşi Vladimir Putin, adăugând că este "în contact, dar nu permanent, cu directorii principalelor televiziuni" ruse.

Aceste declaraţii intervin în contextul unui control tot mai strict instaurat în ultimii ani de către autorităţile ruse asupra internetului, foarte folosit de opoziţie, tendinţă ce se amplifică în prezent pe fondul luptei antiteroriste.

În iulie, parlamentul rus a votat o lege ce interzice utilizarea în Rusia a "anonymizers", servicii web ce permit accesul în mod anonim la site-urile de internet blocate pe teritoriul ţării.

De asemenea, deputaţii au votat o lege ce îi obligă pe internauţi să se identifice printr-un număr de telefon pentru a folosi mesageriile pe web, iar la sfârşitul lui iunie, Roskomnadzor, autoritatea pentru supravegherea mass-media, a ameninţat că va bloca Telegram, mesagerie foarte populară în Rusia pentru nivelul său ridicat de criptare.

Nu în ultimul rând, de la 1 ianuarie, întreprinderile web ruse şi străine sunt obligate să stocheze datele utilizatorilor lor în Rusia şi să le transmită autorităţilor dacă acestea le vor cere.