Atacul, comis în plină stradă în acest oraş din sud-vestul Finlandei, a fost calificat ca "terorist" de autorităţi, însă motivul rămâne necunoscut.

Dacă va fi confirmat caracterul terorist al atacului, va fi o premieră în această ţară nordică.

Supo a precizat luni că poliţia locală a primit un raport despre Abderrahman Mechkah, în vârstă de 18 ani, la începutul lui 2917.

"Potrivit raportului, bărbatul părea să se fi radicalizat şi era interesat de ideologii extremiste. Supo a fost de asemenea informat", a explicat serviciul într-un comunicat, în care a adăugat însă că "raportul nu conţinea niciun fel de informaţie despre o ameninţare de atac".

În iunie, Supo a ridicat cu un grad evaluarea riscului de atacuri teroriste şi a anunţat că a reperat o activitate a grupării Stat Islamic (SI) ce poate viza Finlanda. Riscul este acum la nivelul doi pe o scară de patru.

Serviciile de securitate au anunţat că supraveghează în special "350 de indivizi", "cu aproximativ 80% mai mult" decât în 2012. Antti Pelttari, şeful Supo, a precizat la radio-televiziunea publică finlandeză YLE că atacatorul nu figura pe această listă.

Tribunalul nu a anunţat cetăţenia suspectului. Poliţia a precizat mai devreme că era un solicitant de azil marocan, sosit în Finlanda în 2016, care a vizat femeile în mod deliberat în timpul atacului de vineri.

Două femei finlandeze, născute în 1951 şi, respectiv, în 1986, au fost ucise în atac, iar alte opt persoane au fost rănite, dintre care şase femei şi doi bărbaţi. O persoană având cetăţenia italiană, un suedez şi un britanic sunt printre răniţi.

Poliţia l-a arestat rapid pe suspect, împuşcându-l în picior.

Duminică, poliţia l-a putut interoga pentru prima oară pe Abderrahman Mechkah, încă spitalizat.

Poliţia a cerut ca Mechkah să fie plasat în detenţie pe durata investigaţiilor preliminare.

Crimele sunt tratate ca omucidere şi tentativă de omor cu intenţie teroristă, a subliniat Curtea de Justiţie finlandeză într-un comunicat.

Suspectul trebuia iniţial să compară luni în instanţă, dar va fi în cele din urmă prezentat unui judecător marţi prin legătură video de la spital, în vederea plasării sale în detenţie provizorie, a precizat Biroul naţional de anchetă (BNE).

Autorităţile au arestat de asemenea patru marocani având legătură cu atacatorul, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timpul a două percheziţii, într-un centru pentru solicitanţi de azil şi într-un apartament din Turku.