Aceşti câini au făcut parte din Australasian Antarctic Expedition (AAE, 1911-1914), condusă de australianul Douglas Mawson, (1882-1958), ale cărui traversări au permis ţării sale să pretindă drept teritoriu 42 la sută din continentul alb. 

Australian Antarctic Names and Medals Committee (AANMC) a anunţat marţi că în total 26 de insule, stânci şi lanţuri muntoase vor primi nume ale câinilor care au participat la această istorică şi emblematică expediţie. 

Locurile se află în apropiere de Cape Denison, unde Mawson şi-a stabilit baza expediţiei sale. 

"Câinii au fost folosiţi pentru transport în expediţii, la tragerea săniilor cu provizii, dar şi drept companie pentru oameni", a declarat preşedinta comitetului, Gillian Slocum, în comunicatul publicat de AAD. 

"Deşi unii dintre ei s-au întors cu bine în Australia, din păcate mulţi câini au murit în condiţii dificile", a spus ea. Potrivit comunicatului, numele celor mai importante exemplare vor fi imortalizate pentru contribuţia lor la explorarea Antarcticii. 

O insulă se va numi Pavlova, o căţeluşă Husky care a fost numită astfel în onoarea balerinei ruse ruse Anna Pavlova, prietenă cu britanicul Belgrave Ninnis, care a îngrijit câinii în timpul expediţiilor pe continentul alb. 

Ninnis (1887-1912) a murit împreună cu şase câini când sania trasă de ei a căzut într-o fisură din gheaţă, într-una din expediţiile conduse de Mawson pentru a cerceta o zonă de coastă, aflată la 500 kilometri distanţă de baza din Cape Denison. 

Împreună cu Ninnis a pierit Alexandra, o femelă care a primit numele reginei mame Alexandra (1844-1925) şi cu care a fost numită acum o altă insulă antarctică. 

Alte nouă locuri vor purta numele exemplarelor de Husky care fac trimitere la membri ai regalităţii britanice, exploratori, campioni, comedianţi şi personaje ale mitologiei greceşti.