În prezent, Marea Britanie negociază şi impune sancţiuni non-ONU împotriva anumitor ţări, prin intermediul legilor Uniunii Europene. Fără o nouă legislaţie, guvernul britanic nu ar avea autoritatea legală să pună în aplicare aceste sancţiuni.

Peste 30 de regimuri de sancţiuni sunt în prezent în vigoare, inclusiv împotriva Rusiei, Coreei de Nord şi Iranului.

"Acest lucru ne va permite să impunem sancţiuni, după cum este cazul, individual sau alături de parteneri din UE şi din întreaga lume, să întreprindem acţiuni specifice împotriva ţărilor, organizaţiilor şi persoanelor care încalcă dreptul internaţional, care comit sau finanţează terorismul sau care ameninţă pacea şi securitatea internaţională", a declarat Alan Duncan, ministrul britanic pentru Europa.

Noile reglementări propuse prevăd introducerea unei revizuiri anuale a regimurilor de sancţiuni de către Marea Britanie, pentru a se asigura că acestea rămân adecvate. De asemenea, le-ar permite persoanelor şi organizaţiilor să conteste sancţiunile impuse împotriva acestora.

Guvernul britanic a mai anunţat că proiectul de lege facilitează îngheţarea conturilor bancare în cazul unor persoane suspectate de terorist şi împiedicarea unei persoane de a obţine bani din bunurile sale, inclusiv prin vânzarea unei case sau a unei maşini.