Această adunare alcătuită din 545 de membri a anunţat printr-un decret oficial că a decis "să îşi asume puterea de a legifera asupra subiectelor vizând direct garantarea menţinerii păcii, securităţii, suveranităţii, sistemului social-economic şi financiar, bunurilor statului şi întâietatea dreptului venezuelenilor".

Decizia care include puterea de a dicta legi a fost luată în cursul unei şedinţe la care comisia de conducere a Parlamentului fusese invitată să participe, ceea ce a refuzat. Decretul reaminteşte că "toate organele puterii publice sunt subordonate Adunării Naţionale Constituante".

"Nu vom mai permite deturnarea puterii! (...) Constituanta a venit pentru a face ordine!", a declarat vineri preşedinta acestei adunări, fosta şefă a diplomaţiei de la Caracas Delcy Rodriguez, înainte de a citi decretul. Într-o scrisoare deschisă, conducerea Parlamentului a afirmat din nou că nu recunoaşte "frauduloasa Adunare Naţională Constituantă, mandatele acesteia şi toate actele emanând de la ea".

Alegerea acestei Adunării Constituante, la 30 iulie, a fost marcată de violenţe şi denunţată de opoziţie, dar şi de o mare parte a comunităţii internaţionale.