"Ţin să anunţ astăzi (vineri) că mă întorc în Ucraina. Voi veni din Polonia, la 10 septembrie, trecând graniţa la Krakovets", a precizat el într-o videoconferinţă pe Facebook.

Una dintre colaboratoarele fostului şef de stat, Natalia Semenova, a confirmat proiectele acestuia într-o discuţie la telefon cu agenţia France Presse.

Mihail Saakaşvili, 49 de ani, anunţase anterior că se va întoarce în Ucraina şi va face apel la decizia preşedintelui ţării.

Retrăgându-i fostului preşedinte georgian cetăţenia ucraineană, Petro Poroşenko, care i-o acordase în 2015, l-a făcut apatrid pe Mihail Saakaşvili, deoarece el şi-a pierdut cetăţenia georgiană obţinând paşaport ucrainean.

Această decizie nu l-a împiedicat pe Mihail Saakaşvili să părăsească Statele Unite pentru Uniunea Europeană şi să călătorească în Polonia şi Lituania.

Apropiat de autorităţile prooccidentale care au ajuns la putere în 2014 în Ucraina după mişcarea Maidan, Mihail Saakaşvili a fost numit guvernator al regiunii Odesa, în sudul ţării, în mai 2015, dar a demisionat în noiembrie 2016, acuzându-l pe Petro Poroşenko că îi "jefuieşte" pe ucraineni.

Carismatic reformator ajuns la putere în urma Revoluţiei Trandafirilor din 2003, Mihail Saakaşvili s-a aflat la conducerea Georgiei timp de un deceniu. Criticat pentru stilul său autoritar şi în special pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008, el este căutat în prezent de justiţia din ţara sa pentru "abuz de putere", o acuzaţie pe care o denunţă ca motivată politic.