Rajoy şi-a întrerupt concediul după atentat şi a ajuns joi seara în metropola catalană, pentru a coordona reacţia autorităţilor.

El a declarat, puţin după miezul nopţii de joi, că Spania este din păcate obişnuită cu "durerea absurdă şi iraţională provocată de terorism", referindu-se la deceniile de atentate ale grupării separatiste basce ETA, soldate cu aproape 800 de morţi, până în 2011.

"Nu suntem uniţi doar în doliu. Suntem mai presus de orice uniţi în voinţa de a-i învinge pe cei care doresc să ne ia valorile şi modul de viaţă", a mai spus premierul. "Ştim şi că teroriştii pot fi învinşi, cu unitate instituţională, cu colaborarea poliţiei, cu măsuri de prevenire, cu sprijin internaţional şi cu hotărârea nestrămutată de a apăra valorile civilizaţiei noastre", a arătat el.

Rajoy a menţionat atacurile din ultimele luni de la Berlin, Manchester, Londra, Nisa, Paris şi Stockholm şi a insistat asupra necesităţii cooperării internaţionale, deoarece terorismul "este o ameninţare globală" la care reacţia trebuie să fie de asemenea globală.