Generalul Joe Dunford, în vizită la Tokyo la sfârşitul unui turneu în Asia, s-a întâlnit cu omologul său japonez, Katsutoshi Kawano, înainte de o întâlnire cu prim-ministrul Shinzo Abe.

Vizita intervine după provocările militare ale Phenianului, care a ameninţat că va lansa rachete asupra insulei americane Guam din Pacific, trecând peste arhipelagul nipon, notează AFP.

"Cred că am vrut să fim clar înţeleşi de Coreea de Nord şi de restul regiunii că un atac asupra unuia dintre noi echivalează cu un atac împotriva noastră", a declarat Joe Dunford. "Şi acest lucru este foarte, foarte important în contextul descurajării nucleare".

Cel mai înalt grad militar al armatei SUA a reiterat "angajamentul ferm" al Statelor Unite pentru securitatea aliatului lor japonez, deja reafirmată cu o zi înainte de noul ambasador la Tokyo, Bill Hagerty, precum şi la reuniunea 2+2 de la Washington între miniştrii de externe şi ai apărării celor două ţări.

Joi, Hagerty a declarat de asemenea că doreşte "o mai mare implicare a Japoniei şi o mai mare responsabilitate şi autoritate a Japoniei".

"Apreciem faptul că preşedintele Donald Trump a spus clar că toate opţiunile sunt pe masă pentru a proteja alianţa", a răspuns la rândul său Shinzo Abe.