Trei poliţişti aparţinând unei echipe de anchetă franco-belgiene au fost răniţi în schimbul de focuri de pe 15 martie 2016, când Salah Abdeslam şi complicele său Sofiane Ayari au reuşit să fugă prin spatele unui apartament situat în comuna bruxelleză Forest.

Un al treilea suspect, care a încercat să le acopere fuga deschizând focul asupra poliţiştilor, a fost împuşcat mortal de forţele de ordine.

Salah Abdeslam, în vârstă de 27 de ani, şi Sofiane Ayari, de 24 de ani, vor fi judecaţi de tribunalul corecţional din Bruxelles pentru 'tentativă de asasinat într-un context terorist asupra mai multor poliţişti' şi pentru 'port de arme interzise într-un context terorist', a precizat Parchetul.

Data procesului va fi stabilită 'în săptămânile următoare', indică aceeaşi sursă.

Raidul poliţiei, prezentat atunci drept unul de rutină în investigaţia întreprinsă în Belgia cu privire la atentatele de pe 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morţi, a condus ulterior la accelerarea anchetei după ce autorităţile şi-au dat seama că în apartament s-a aflat singurul supravieţuitor al comandourilor din capitala Franţei.

Salah Abdeslam şi Sofiane Ayari au fost arestaţi în cele din urmă pe 18 martie în comuna Molenbeek din Bruxelles, cu patru zile înaintea atentatelor care au lovit acest oraş la aeroportul Zaventem şi în cartierul european.

Autorii acestor atentate aparţineau aceleaşi celule care a comis atentatele de la Paris şi, potrivit unui 'testament' lăsat de unul din kamikaze, au acţionat precipitat după arestarea lui Abdeslam.

Salah Abdeslam se află în prezent în închisoare în Franţa, iar complicele său Sofiane Ayari, în detenţie în Belgia.