Potrivit agenţiei de presă saudite, regele Salman s-a oferit, de asemenea, să asigure pe cheltuiala sa transportul şi cazarea pelerinilor.

Autorităţile de la Doha au acuzat Riadul de crearea de obstacole pentru pelerinii din Qatar, acuzaţie venită pe fondul crizei diplomatice dintre cei doi vecini şi respinsă de saudiţi.

Hajj — unul din cei cinci stâlpi ai islamului — este pelerinajul la Mecca, cel mai sfânt loc al islamului, pe care fiecare credincios musulman ar trebui să îl facă cel puţin o dată în viaţă, dacă îi permit sănătatea şi mijloacele financiare.

Efectuarea călătoriei la Mecca a devenit însă dificilă pentru cetăţenii din Qatar după ce Arabia Saudită a blocat transporturile aeriene şi terestre directe din şi spre micul emirat, cu care se învecinează la est.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Egiptul au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul în luna iunie şi au impus acestei ţări un embargou comercial şi în domeniul transporturilor, acuzându-l că sprijină terorismul, ceea ce însă Doha neagă.