"Intensificarea presiunii este zadarnică, poziţia guvernului nu se va schimba", a subliniat secretarul de stat Csaba Domotor, într-un comunicat.

Potrivit oficialului ungar, situaţia creată de migraţie în ţările din sudul Europei prezintă riscuri serioase şi pentru Ungaria, însă Bruxellesul continuă să impună distribuirea între statele membre a migranţilor care vin în Europa, iar pentru aplicarea acestui plan Ungaria este supusă la puternice presiuni.

În iunie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement (încălcarea prevederilor tratatelor Uniunii Europene) atât împotriva Ungariei, cât şi a Poloniei şi Republicii Cehe ca urmare a refuzului acestora de a respecta deciziile Uniunii privind redistribuirea solicitanţilor de azil între ţările membre, aminteşte MTI. Planul de relocare a 160.000 de refugiaţi a fost adoptat în septembrie 2015 în pofida faptului că Ungaria, Cehia, Slovacia şi România au votat împotriva sa.

Polonia a votat atunci în favoarea acestor cote obligatorii, dar ulterior noul guvern de la Varşovia a decis să nu le accepte. Statele membre ale UE s-au angajat ulterior să preia alţi 22.000 de refugiaţi din state vecine Siriei, respectiv Turcia, Iordania şi Liban.