Parchetul general a anunţat că a desemnat noi procurori pentru a "ancheta moartea a 37 de persoane în cursul preluării controlului asupra Centrului de detenţie judiciară din Amazonas", la Puerto Ayacucho, un oraş cu 40.000 de locuitori, situat în apropierea frontierei cu Brazilia şi Columbia.

În cursul violenţelor, 14 funcţionari au fost răniţi, a adăugat Parchetul general, fără a specifica dacă printre persoanele decedate sunt şi gardieni.

Două ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului, Una Ventana a la Libertad şi Observatorio Venezolano de Prisiones, au precizat că cele 37 de persoane decedate sunt deţinuţi.

Guvernatorul statului Amazonas, Liborio Guarulla, a declarat pe Twitter, cu puţin timp înainte de anunţul Parchetului general, că avusese loc un "masacru" în care "peste 35 de persoane" şi-au pierdut viaţa în timpul intrării în centrul de detenţie a unei unităţi speciale a Ministerului de Interne şi al Justiţiei.

Potrivit guvernatorului, circa 105 persoane erau deţinute în clădire în cursul declanşării evenimentelor de miercuri.

"Este cea mai gravă revoltă pe care am avut-o vreodată într-un centru de detenţie preventivă", a precizat Carlos Nieto, coordonator al ONG Una Ventana a la Libertad."Unii deţinuţi se aflau între aceste ziduri de ani, deşi ei nu trebuiau să rămână acolo mai mult de 48 de ore", a subliniat el.

În mod normal, potrivit programului oficial, "cel puţin o închisoare ar trebui să fie construită în fiecare stat al ţării. Dar în Amazonas, piatra de temelie nu a fost încă pusă", a denunţat Carlos Nieto.

La sfârşitul anului 2016, în închisorile din Venezuela se aflau 88.000 de deţinuţi, potrivit Una Ventana a la Libertad, în timp ce capacitatea oficială a acestora este de 35.000 de locuri.

33.000 de deţinuţi sunt cazaţi astfel în centre de detenţie preventivă precum cel din Puerto Ayacucho, unde suprapopularea ajunsese de 400%, conform cifrelor avansate de Nieto.

În aprilie, confruntări între deţinuţi aparţinând unor bande rivale s-au soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi în închisoarea de la Puente Ayala, în estul ţării.

Cu o lună mai devreme, osemintele a 14 persoane fuseseră descoperite într-o groapă comună la Penitenciarul general al Venezuelei din San Juan de Los Morros, în centrul ţării.

Cea mai gravă revoltă într-o închisoare din Venezuela datează din 2013, când 60 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte peste 150 au fost rănite la penitenciarul din Uribana, statul Lara, în vestul ţării.