''În timp ce inundaţiile sunt dezastre naturale, amploarea tragediei care a avut loc în Freetown este, din păcate, cauzată de factorul uman'', a spus, într-o declaraţie, Makmid Kamara, directorul adjunct al departamentului pentru drepturile omului.

Inundaţii masive în sezonul ploios, care durează din mai până în noiembrie, se întâmplă în fiecare an în statele din vestul Africii, a adăugat Makmid Kamara.

"Autorităţile ar fi trebuit să înveţe din incidentele similare şi să pună la punct sisteme de prevenţie sau cel puţin de minimizare a consecinţelor acestor dezastre", a precizat acelaşi expert.

Milioane de oameni dintre cei 7,4 milioane de locuitori din Sierra Leone trăiesc în ''case periculos de vulnerabile'' din cauza lipsei reglementărilor şi ignorării standardelor minime şi a legilor de mediu, se afirmă în raportul Amnesty International.

Deşi Ministrul Sănătăţii estimează la 500 numărul morţilor, bilanţul exact al victimelor făcute de alunecările masive de teren şi de inundaţiile care au avut loc luni, după trei zile de ploi torenţiale, nu se cunoaşte încă.

Agenţiile umanitare se aşteaptă ca bilanţul să crească semnificativ, sute de persoane fiind date încă dispărute.

O înmormântare în masă va avea loc joi, întrucât morgile şi-au depăşit capacitatea.

Cel mai multe decese s-au înregistrat în cartierul Regent, de la periferia Freetown, situat la poalele versantului Sugarloaf, unde o alunecare de teren a distrus 1.000 de case, lăsând aproximativ 3.000 de oameni fără locuinţe.