Componente ale Forţelor de autoapărare nipone (armata japoneză) şi ale infanteriei marine americane s-au deplasat pe un front fictiv, folosind muniţie de război în trageri de pe vehicule înarmate.La aceste aplicaţii militare, începute pe 10 august şi care vor dura 19 zile, participă 3.300 de militari — 1.300 de japonezi şi 2.000 de americani.

Mai multe avioane hibrid americane Osprey, cu decolare orizontală sau verticală, urmează să ia parte la aceste exerciţii începând de vineri. ''Acesta este primul exerciţiu comun americano-japonez ce are loc pe insula Hokkaido. El nu vizează nicio ţară sau regiune în particular'', a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării japonez, care a negat orice legătură cu recentele ameninţări ale Phenianului la adresa teritoriului american Guam.

Japonia a început sâmbătă să-şi desfăşoare sistemul de apărare antirachetă Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3) în prefecturile Shimane, Hiroshima, Kochi şi Ehime (vestul Japoniei), care s-ar putea afla pe traiectoria rachetelor nord-coreene.