Reuniunea are drept scop stabilirea agendei convorbirilor de pace privind Siria ce vor avea loc în capitala kazahă Astana într-un viitor apropiat, potrivit sursei. În cadrul reuniunii de la Teheran, care va dura două zile, participanţii vor face un schimb de opinii despre armistiţiul aflat în vigoare şi despre stabilirea unor zone de dezescaladare în Siria.

Viitoarele convorbiri de la Astana vor avea loc la sfârşitul lunii august şi la ele vor participa reprezentanţi din Iran, Rusia şi Turcia, delegaţii din partea guvernului sirian şi a forţelor de opoziţie siriene, precum şi observatori ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Pe 6 iulie, Rusia, Turcia şi Iran au convenit ca la convorbirile de la Astana să formeze un grup de lucru comun privind stabilirea de zone de dezescaladare în Siria.

Pe 4 mai, cele trei ţări au semnat un memorandum de înţelegere privind înfiinţarea a patru zone de dezescaladare în Siria, ce au ca scop diminuarea tensiunilor pentru cel puţin şase luni în Siria, unde războiul a intrat în cel de-al şaptelea an.

Potrivit memorandumului, guvernul şi forţele de opoziţie vor înceta luptele în patru zone: provincia Idlib (nord-vest), provincia Homs (centru), zona rurală Ghouta orientală a Damascului, precum şi zone din provinciile Daraa şi Quneitra din sudul Siriei.