"Situaţia politică actuală din Kosovo ne îngrijorează", au scris ambasadorii la Pristina ai Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Italiei şi SUA într-un comunicat comun. Ţine de "responsabilitatea liderilor Kosovo" de a oferi ţării balcanice o majoritate parlamentară şi un guvern", au mai scris ei.

Joi, la peste două luni de la alegerile legislative din 11 iunie, parlamentul kosovar nu a reuşit să-şi aleagă preşedintele. Alegerile din Parlament sunt o etapă cheie pentru formarea unei majorităţi care ar trebui să-i permită preşedintelui Hashim Taci să desemneze un candidat la postul de prim-ministru.

În comunicatul lor, cele cinci ţări occidentale consideră vital ca "deputaţii aleşi să asiste la şedinţe şi să permită (parlamentului) să înceapă să lucreze".

Kosovo se confruntă cu numeroase provocări, printre care "nevoia de a-şi dezvolta economia, de a consolida statul de drept, perspectiva europeană şi relaţiile sale cu Serbia. Cetăţenii Kosovo merită un parlament şi un guvern capabile să facă faţă acestor provocări", consideră ambasadorii celor cinci ţări.

Parlamentul de la Pristina urmează să se reunească luni pentru a încerca din nou să-şi aleagă preşedintele.