Suspecţii, între care şi Burak Ekici, redactor al ziarului de opoziţie Birgun, au fost acuzaţi de 'apartenenţă la o organizaţie teroristă armată', a precizat Anadolu, care a precizat că poliţia efectuează percheziţii la locuinţele suspecţilor.

Persoanele arestate sunt bănuite că ar fi utilizatori ai ByLock, o aplicaţie de mesagerie criptată despre care guvernul afirmă că a fost utilizată de reţeaua clerului Fethullah Gulen, aflat în exil în Statele Unite. Gulen, pe care Ankara îl acuză că s-ar afla în spatele loviturii de stat eşuate, a negat orice implicare în puciul eşuat din iulie anul trecut.
Anadolu afirmă că mandatele de arestare au vizat ramura mass-media a reţelei Gulen. Identitatea celorlalţi suspecţi nu a fost dezvăluită.

Acţiunile represive, în special împotriva jurnaliştilor, au alarmat organizaţiile pentru drepturile omului şi unii dintre aliaţii occidentali ai Turciei, care se tem că guvernul de la Ankara se foloseşte lovitura de stat ca pretext pentru a acţiona împotriva disidenţilor.

Circa 150.000 de persoane au fost concediate sau suspendate din funcţie în sectorul public şi cel privat şi peste 50.000 au fost reţinute pentru presupuse legături cu puciul eşuat.

Aproximativ 150 de instituţii media au fost închise şi circa 160 de jurnalişti sunt în închisoare, potrivit Asociaţiei Jurnaliştilor din Turcia.