Melania Trump nu a putut să ia parte la programul rezervat soţiilor liderilor G20, din cauza protestelor violente de la Hamburg. Dar, seara, i s-a alăturat preşedintelui Trump, la spectacolul pregatit de gazde pentru mai marii lumii şi partenerele - sau, în cazul Angelei Merkel şi al Theresei May - al partenerilor de viaţă.

Prima zi a summitului G20 s-a încheiat cu o cină festivă, la care Putin a fost aşezat lângă Melania Trump, spre deliciul presei ruse care a scris în glumă că liderul de la Kremlin a fost "testat". De altfel, şeful diplomaţiei americabe Rex Tillerson a declarat după încheierea întrevederii dintre Putin şi Trump că cei doi preşedinţi s-au înţeles bine în cursul primei lor întâlniri, care s-a dovedit a fi "foarte constructivă”.

"Au fost atât de multe de discutat” şi niciunul dintre lideri "nu a vrut să se oprească”, a dezvăluit Tillerson. În aceste condiţii, întâlnirea s-a prelungit de la cele 30 de minute alocate iniţial la peste două ore.

Şeful diplomaţiei americane a spus că Prima Doamnă, Melania Trump, a fost trimistă pentru a-şi "scoate” soţul din întâlnire, însă fără succes, deoarece discuţiile au mai durat încă o oră după aceea.

„Cred că oamenii preşedintelui patrulau pe lângă uşă. Chiar cred că au trimis-o, la un moment dat, pe prima doamnă să vadă dacă poate cumva să-i determine să încheie discuţiile. Dar n-a ţinut....", a povestit şeful diplomaţiei americane. Secretarul de stat spune că între cei doi lideri s-a stabilit rapid "o conexiune" şi crede că a sesizat o "chimie pozitivă" între ei.

Secretarul de stat a anunţat, după întâlnirea istorică, şi că SUA şi Rusia vor crea un grup de lucru pentru a stabili un acord-cadru privind infracţiunile informatice şi principiul neinterferenţei în alegeri. Cei doi lideri au ajuns la un acord pentru încetarea focului în Siria, au anunţat Lavrov şi Tillerson, confirmând o informaţie în acest sens apărută anterior pe surse. Acordul marchează un nou nivel de implicare al SUA în tentativele de rezolvare a războiului civil sirian şi va intra în vigoare duminică la prânz. Iordania şi Israelul sunt, de asemenea, incluse în acord, a spus una dintre sursele citate.

Cei doi aliaţi americani au zone de graniţă cu sudul Siriei şi sunt îngrijoraţi de violenţele din ţara arabă. Tillerson a subliniat că administraţia Trump nu vede un rol pe termen lung pentru regimul Assad în Siria, dar că modul în care se va face schimbarea nu a fost stabilit încă. În ceea ce priveşte abordarea programului militar al Coreei de Nord, liderii rus şi american au opinii diferite, a dezvăluit oficialul SUA. Astfel, Washingtonul va continua să exercite presiuni asupra Moscovei să depună mai multe eforturi pentru oprirea sau reducerea activităţilor Phenianului.

“Ruşii văd lucrurile puţin diferit faţă de noi, deci vom continua aceste discuţii şi le vom cere să facă mai mult”, a spus el. În final, Tillerson a dat asigurări că Trump şi Putin s-au înţeles bine în cursul primei lor întâlniri, care s-a dovedit a fi "foarte constructivă”.

"Au fost atât de multe de discutat” şi niciunul dintre lideri "nu a vrut să se oprească”, a adăugat el. Preşedintele SUA, Donald Trump, a calificat sâmbătă drept "formidabilă" prima sa întrevedere cu liderul rus Vladimir Putin, pe care a avut-o cu o zi înainte în marja summitului G20, informează AFP.

"Întrevederea a fost formidabilă", a declarat el la începutul unei întâlniri cu premierul britanic Theresa May, în a doua zi a summitului G20 ce se desfăşoară la Hamburg, în Germania. Potrivit Washingtonului, Donald Trump a fost în ofensivă faţă de Vladimir Putin în problema foarte sensibilă privind presupusa ingerinţă a Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA. La rândul său, Moscova a oferit o altă versiune, afirmând că noul preşedinte american "a acceptat" infirmările lui Vladimir Putin privind o astfel de ingerinţă.