Potrivit parchetului din Bari (sudul Italiei), Eli Bombataliev (38 de ani), arestat miercuri, este suspectat că a fost implicat într-un atac ce a avut loc în decembrie 2014 la Groznâi şi care s-a soldat cu 20 de morţi, şi că s-a alăturat, din 2014 până în 2015, unor grupări islamiste care luptă în Siria.

Bombataliev s-a instalat apoi în Italia, unde, datorită carismei sale, a ajuns în câteva zile şeful centrului islamic din Foggia (sud), a afirmat procurorul Giuseppte Gatti într-o conferinţă de presă.

Anchetatorii au ajuns până la el în timp ce încercau să înţeleagă parcursul radicalizării unui tânăr tunisian din Foggia, arestat în mai pentru apologia terorismului.

Bobataliev făcea obiectul unei supravegheri în Belgia, unde s-a alăturat unei reţele de recrutori şi combatanţi ceceni ai organizaţiei Stat Islamic. Pe telefonul său, anchetatorii italieni au descoperit mesaje şi înregistrări video folosite în scopul recrutării de jihadişti.

''Când el îşi îndeamnă soţia să-şi pună o centură cu explozibili, intenţiile sale sunt clare. Când el îi spune că nu pot forma o familie obişnuită, deoarece el va trebui să se sacrifice atunci când i se va cere, aceasta ne face să ne gândim în mod clar la posibilitatea unui atentat'', a explicat procurorul din Bari, Giuseppe Volpe.

Femeia, o rusoaică de 46 de ani, a fost expulzată din motive de securitate naţională, precum şi doi fraţi albanezi, unul de 23 de ani, iar celălalt de 26 de ani, care erau destinatarii mesajelor sale. Femeia era cea de-a doua soţie a cecenului şi autorităţile italiene o caută acum pe prima soţie a suspectului.