Aceasta este prima mare manifestare a nemulţumirii în Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, împotriva coaliţiei centriste, aflată la guvernare de două luni şi care este condusă de partidul de centru-dreapta GERB, ce a câştigat alegerile legislative anticipate din martie. Bulgaria luptă încă pentru eradicarea corupţiei endemice şi a criminalităţii organizate, iar justiţia are nevoie urgent de reforme.

Cabinetul premierului Boiko Borisov a afirmat că va îndeplini angajamentele asumate de Sofia faţă de UE de a depune eforturi în vederea creşterii veniturilor în conformitate cu productivitatea.

La rândul său, ministrul de interne Valentin Radev a spus că salariile angajaţilor din minister vor rămâne neschimbate în acest an, exprimându-şi însă speranţa că ele vor putea fi majorate în 2018.

Sindicatele din poliţie cer însă o creştere salarială imediată, între 15 % şi 20%, şi intenţionează să organizeze mai multe proteste în următoarele luni. Ele cer, de asemenea, majorări de fonduri pentru înlocuirea echipamentelor învechite şi cumpărarea de noi uniforme.

''Salariul lunar de început al unui poliţist sau pompier este de numai 662 de leva (383 de dolari) neimpozitat. Salariul minim şi cel mediu în ţară au crescut cu peste 50 % în ultimii opt sau nouă ani, în timp ce salariile din Ministerul de Interne s-au majorat cu numai 15 % în aceeaşi perioadă'', a declarat liderul sindical Valentin Popov.

Potrivit datelor statistice, salariul mediu lunar în Bulgaria era ceva mai mare de 1.000 de leva în primul trimestru al anului.

Poliţiştii bulgari nu au voie să facă grevă, să-şi ia un al doilea job sau să intre în vreun partid politic, dar ei sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de protecţie socială.