Bărbatul arestat la Lille este suspectat de legături cu un grup de motociclişti belgieni, autointitulaţi „Kamikaze Riders”, a indicat o sursă apropiată anchetei.

Grupul este bănuit de radicalizare, doi dintre membrii săi fiind condamnaţi pentru apartenenţă la o grupare teroristă.

În paralel, alte patru arestări au avut loc la Bruxelles, în noaptea de marţi spre miercuri, după descoperirea unei ascunzători de arme în capitala belgiană, a informat Parchetul federal belgian.

Cei patru, suspectaţi de „legături directe cu Kamikaze Riders”, au fost aduşi la audieri, a precizat purtătorul de cuvânt Eric Van der Sypt.

Mai multe percheziţii au avut loc în cursul nopţii în comuna bruxelleză Anderlecht, patru în locuinţe, iar două în boxele unor garaje. Conform Parchetului, la percheziţii au fost găsite mai multe arme, în timp ce postul de radio RTBF a informat că este vorba despre puşti de tip kalaşnikov şi de muniţii.

Parchetul federal a precizat că acest dosar este complet distinct de cel privind atentatele de la Paris de pe 13 noiembrie 2015, de la Bruxelles de pe 22 martie sau de la gara centrală de la Bruxelles de pe 21 iunie.

Banda „Kamikaze Riders”, înfiinţată în 2003 la periferia Bruxellesului, este suspectată că ar avea o legătură cu atentate dejucate în capitala belgiană la sfârşitul lui 2015.

În octombrie 2016, doi membri ai bandei au fost condamnaţi pentru „apartenenţă la un grup terorist” legat de mişcarea jihadistă, scrie agerpres. Arestarea celor doi, Said Saouti, 30 de ani, condamnat la 6 ani de închisoare, şi Mohamed Karay, 27 de ani, condamnat la 3 ani de detenţie, a provocat emoţie în Belgia la sfârşitul lui 2015 şi anularea focului de artificii de Anul Nou la Bruxelles, din cauza riscului de atentate.

Saouti şi Karay au fost suspectaţi atunci că ar fi plănuit un atac de tipul atentatelor de la 13 noiembrie 2015 de la Paris, soldate cu 130 de morţi şi mai multe sute de răniţi.

Indivizii reţinuţi în cursul nopţii la Bruxelles sunt suspectaţi de legături mai ales cu Saouti şi Karay, a indicat purtător de cuvânt al Parchetului.