Potrivit raportului, există 'o legătură clară şi tot mai strânsă' între organizaţii islamiste care primesc fonduri din străinătate, predicatori ai urii şi grupări jihadiste care promovează violenţa.

Documentul apare pe fondul presiunilor asupra guvernului britanic de a face public un raport despre grupările islamiste de pe teritoriul ţării.

Raportul Ministerului de Interne cu privire la existenţa şi influenţa unor organizaţii jihadiste, ordonat de fostul prim-ministru David Cameron în 2015, nu a fost încă finalizat, existând semne de întrebare că va fi publicat vreodată.

Criticii au sugerat că publicarea acestui raportul s-ar putea dovedi stânjenitoare pentru guvern, care întreţine strânse relaţii diplomatice, economice şi de securitate cu zona Golfului, în special cu Arabia Saudită.

Raportul de miercuri afirmă că un număr de state din Golf, precum şi Iranul, furnizează sprijin financiar pentru moschei şi instituţii de educaţie islamice care au găzduit predicatori extremişti şi au legături cu răspândirea de materiale extremiste.

În fruntea acestei liste de state se află Arabia Saudită, afirmă raportul, potrivit căruia indivizi şi fundaţii au fost puternic implicaţi în exportul de ceea ce documentul numeşte 'ideologie wahabbistă iliberală', citând un număr de exemple.

În câteva cazuri, susţine raportul, instituţii din Marea Britanie care primesc finanţare din Arabia Saudită sunt conduse direct din acest stat, deşi în majoritatea situaţiilor se pare că banii 'doar cumpără influenţa donatorilor străini'.

Ambasada Arabiei Saudite la Londra a dezminţit concluziile raportului drept 'categoric false', afirmând, într-un comunicat, că orice acuzaţii despre faptul că regatul ar fi radicalizat 'un număr mic de indivizi sunt neîntemeiate şi lipsite de dovezi credibile'.

După cum aminteşte BBC, publicarea acestui raport survine într-un context delicat, în care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Egipt acuză Qatarul că sprijină terorismul, o acuzaţie pe care documentul o consideră ipocrită.

Miniştrii de externe ai celor patru state arabe se întâlnesc miercuri la Cairo pentru a lua în discuţie posibile sancţiuni suplimentare, în timp ce omologul lor din Qatar va susţine punctul de vedere al regimului de la Doha într-o conferinţă de presă la Londra.

Acordând credit raportului, parlamentarul laburist Dan Jarvis a declarat că acesta aruncă o lumină 'foarte îngrijorătoare' asupra legăturilor între Arabia Saudită şi finanţarea extremismului. El a cerut guvernului să facă public raportul cu privire la finanţările externe, subliniind că, date fiind 'teribilele şi tragicele atacuri teroriste la care am asistat în acest an, este vital să folosim fiecare instrument aflat la dispoziţie pentru a ne proteja comunităţile'.

'Aceasta include identificarea reţelelor care promovează şi sprijină extremismul, şi închiderea reţelelor financiare care le finanţează', a subliniat el.

Potrivit parlamentarului laburist, propusa Comisie de combatere a extremismului, un organism menit să identifice cazurile de extremism din societate, ar trebui să facă o prioritate din problema finanţării din străinătate a instituţiilor britanice.

Prim-ministrul Theresa May, care s-a aflat într-o vizită în Arabia Saudită în aprilie, a insistat asupra importanţei relaţiei istorice cu acest stat pentru securitatea şi comerţul Marii Britanii.

În schimb, liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, a cerut suspendarea imediată a exporturilor britanice de armament către această ţară, din cauza situaţiei drepturilor omului şi a intervenţiei militare saudite în Yemen.