Peste 85.000 au ajuns în Italia, iar aproape 9.300 în Grecia, conform ultimelor cifre publicate de OIM. De asemenea, aproape 6.500 au ajuns în Spania.

Conform cifrelor OIM, 101.210 imigranţi şi refugiaţi au traversat Marea Mediterană, iar 2.247 au murit în acest periplu.

Vineri, OIM indicase că numărul nou-veniţilor era de 95.768. Diferenţa faţă de cifrele de marţi se explică prin actualizarea datelor din Spania.

În aceeaşi perioadă din 2016, adică de la începutul lui ianuarie şi până la 3 iulie, imigranţii şi refugiaţi ajunşi în Europa prin Mediterana erau de două ori mai numeroşi, precizează OIM, care a contabilizat 231.503 de nou-sosiţi.

Diferenţa în acest an este că aproape 85% dintre imigranţi au debarcat în Italia, în timp ce anul trecut majoritatea au ajuns în Grecia.

Înainte de reuniunea informală a miniştrilor europeni de interne şi justiţie de joi de la Roma, directorul general al OIM, William Lacy Swing, a făcut apel la statele membre ale UE să ajute ţările din sudul Europei să îi primească şi să le ofere asistenţă imigranţilor salvaţi pe mare.

Această chestiune "nu poate fi văzută ca o problemă doar pentru Italia, ci pentru întreaga Europă", a indicat el.

Numai puţin peste 7.300 de imigranţi au fost relocalizaţi din Italia spre alte state membre ale UE.

Peste 3.000 de imigranţi în total au decedat din ianuarie în întreaga lume. Dintre ei, peste 2.200 au murit încercând să ajungă în Europa.