Spionajul industrial creează pierderi de miliarde de euro anual companiilor germane, se afirmă într-un raport anual al BfV privind ameninţările în planul securităţii.

În document se vorbeşte despre „intensificarea” acţiunilor de spionaj desfăşurate în Germania de agenţia de spionaj extern de la Ankara, în special după tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia.

Principalele ţinte ale acestor acţiuni sunt Ministerul de Externe şi reprezentanţele diplomatice de peste hotare, Ministerul de Finanţe şi cel al Economiei, Cancelaria şi forţele armate germane.

Rusia, China şi Iranul sunt principalele ţări care desfăşoară acţiuni de spionaj în Germania, însă având scopuri diferite.

Rusia este interesată de eliminarea sancţiunilor economice impuse de UE pentru acţiunile Kremlinului în Ucraina, astfel că acţiunile sale vizează ţinte politice şi încearcă să influenţeze opinia publică din Germania, se arată în raport, care semnalează o intensificare a campaniilor propagandă şi dezinformare folosind reţelele de socializare şi mass-media controlată de Moscova.

„Se presupune că agenţiile statului rus încearcă să influenţeze partidele, politicienii şi opinia publică, în mod particular în contextul alegerilor parlamentare din anul 2017”, se mai afirmă în raport.

Spionajul turcesc se concentrează asupra susţinătorilor din Germania ai organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan, dar vizează şi susţinătorii clericului Fethullah Gulen, care este acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din Turcia, lucru negat de acesta.